Професія військового – це почесно!

Військово-патріотичне виховання є складовою частиною національно-патріотичного виховання і повинно бути зорієнтоване на формування в молоді готовності до захисту України, на розвиток бажання здобувати військові професії та проходити військову службу.

Вибір майбутньої професії - велика відповідальність! Адже від цього залежить, чи реалізує людина себе в житті, чи буде щасливою й забезпеченою. Колектив філії №2 КЗ «Гайворонський ліцей №2» переконаний, що готувати учнів до вибору професії необхідно заздалегіть. Тому значну увагу вчителі та соціальний педагог приділяють профорієнтаційній роботі.Закрема, учням під час таких зустрічей розповідають, що права людини не є абсолютними, безмежними. Межею здійснення власних прав і свобод є права інших осіб. Ця межа схарактеризована в статті 68 Конституції України, як обов'язок кожного не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Його дотримання - запорука того, що люди зможуть здійснювати свої права, і таким чином задовольняти свої потреби та інтереси. Однак уявлення про те, де «починаються» права інших, у різних людей часто не співпадають, адже поряд з однаковими у всіх членів суспільства інтересами, існують інтереси групові та індивідуальні, а розуміння того, як їх задовольнити, нерідко суттєво відрізняється.Важливим елементом взаємодії держави, права і особи виступають конституційні обов’язки. В обов’язках виражаються як особисті, так і загальні інтереси. Під конституційними обов’язками розуміють такий тип поведінки людини, здійснення якого забезпечує нормальне життя суспільства і держави. Їх небагато, але кожен з них має дуже велике значення. Причому, в залежності від змісту, деякі обов’язки є обов'язками кожної людини, що проживає в Україні, інші – тільки громадянина України (наприклад, захист Вітчизни).Важливим обов’язком громадянина України є захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів (ст. 65). Конституція України закріплює обов'язок кожного/кожної не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ними збитки (ст. 66). Кожний громадянин або громадянка зобов’язані сплачувати податки і збори (ст.67). Важливим обов'язком громадянина і громадянки, як і кожної особи, яка проживає в Україні є неухильно дотримуватись Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

За Законом України "Про оборону" від 6 грудня 1991 р., оборона України - справа усього народу. Обов'язок громадян щодо захисту Вітчизни закріплений у статті 65 Конституції, а також у Законах України "Про загальний військовий обов'язок та військову службу" від 25 березня 1992 р. та "Про альтернативну (невійськову) службу" від 12 грудня 1991 р.

Закон України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" від 25 березня 1992 р. складається з 9 глав (44 статті).

Глава І. Загальні положення. — Загальний військовий обов'язок означає:

підготовку громадян до військової служби;

приписку до призовних дільниць;

призов на військову службу;

проходження служби;

виконання військового обов'язку в запасі;

дотримання правил військового обліку.

Щодо загального військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

допризовники — особи, які проходять допризовну підготовку;

призовники — особи, які приписані до призовних дільниць;

військовослужбовці — особи, які проходять військову службу;

службовці, які проходять альтернативну службу;

військовозобов'язані, які перебувають у запасі.

Установлюються такі види військової служби:

строкова служба;

військова служба за контрактом.

Глава ІІ. Підготовка громадян до військової служби. — Вона криє в собі:

допризовну підготовку юнаків;

підготовку призовників із військово-технічних спеціальностей;

підготовку до вступу до військово-навчальних закладів;

військову підготовку студентів вищих навчальних закладів;

фізичну підготовку;

лікувально-оздоровчу роботу;

підвищення рівня загальноосвітньої підготовки;

вивчення державної мови;

патріотичне виховання.

Глава ІІІ. Приписка громадян до призовних дільниць. — Має на меті взяття юнаків на облік, визначення їх кількості, ступеня придатності до військової служби та ін. її проводять районні (міські) військові комісаріати за місцем проживання громадян, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Громадяни, приписані до призовних дільниць, вважаються призовниками.

На строкову військову службу в мирний час призиваються придатні до неї за станом здоров'я і віком громадяни, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років. Призов проводиться на підставі Указу Президента двічі на рік.

Глава ІV. Проходження військової служби. — Строки військової служби:

для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову службу, — 24 місяці (для осіб, які мають вищу освіту, — 12 місяців), за контрактом — 3 роки;

для прапорщиків і мічманів — не менш як 5 років;

для офіцерів — від 5 до 10 років за першим контрактом;

для офіцерів, призваних із запасу, — 2 роки, а для тих, які добровільно вступили на службу із запасу, — не менш як 3 роки.

Звільнення з військової служби здійснюється:

в запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі та за станом здоров'я придатні до військової служби;

у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані непридатними за станом здоров'я до військової служби.

Глава V. Служба в запасі.

Глава VІ. Військовий облік військовозобов'язаних і призовників. — Військовий облік проводиться за місцем проживання і поділяється на загальний та спеціальний (військовозобов'язані, які бронюються за організаціями на період мобілізації), персонально-якісний (покладається на військові комісаріати) та персонально-первинний (покладається на органи місцевого самоврядування, де немає військових комісаріатів).

Глава VІІ. Призов у разі мобілізації. Демобілізація. — Загальна або часткова мобілізація оголошується Президентом України з метою запобігання воєнному нападові. Демобілізація проводиться за Указом Президента.

Глава VІІІ. Відповідальність за порушення законодавства про загальний військовий обов'язок і військову службу. — Посадові особи державних органів та громадяни, винні в порушенні законодавства про загальний військовий обов'язок і військову службу, несуть установлену Законом відповідальність.

Глава ІX. Заключні положення.

Соціальні відеоролики:

Масштабний соціальний ролик «Балада про піхоту», присвячений воїнам Сухопутних військ України, які захищають країну.

wym-1587025318693

Військова служба за контрактом. Соціальний ролик №3

Військова служба за контрактом. Соціальний ролик №2wym-1587025687720

Військова служба за контрактом у Збройних Силах України wym-1587025821548

/Files/images/image002.jpg

**************************************************************************

УВАГА !

ЗБІЛЬШЕНО ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗСУ.

робота для справжніх чоловіків в військових частинах ЗСУ

На військову службу за контрактом (або короткостроковим контрактом - до завершення особливого періоду) на посади рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу приймаються чоловіки у віці від 18 до 50 років, а також громадяни призивного віку які мають повну середню освіту і не проходили строкової військової служби.

- військова служба за контрактом – це офіційне працевлаштування;

- стабільне, із своєчасною виплатою грошове забезпечення (рядовий склад 7000-8000 грн., сержантський 8000-9000, офіцерський 9000-14000 грн.) (крім того , із збереженням під час відпустки, із виплатою оздоровчих та на соц. побутові питання, ін. виплат та премії).

- після укладання контракту виплачується підйомна допомога, військовослужбовцям рядового складу 8-м мінімальних заробітних плат, сержантського – 9-ть, офіцерського – 10-ть. (11024-13780 грн.).

- після проходження навчання у разі перебування в зоні АТО премія від 7000 грн. в місяць.

- продовольче забезпечення ( або грошова компенсація);

- безкоштовне медичне обслуговування; - державне страхування військовослужбовця;

- пільговий відпочинок у санаторіях МО України з членами сім’ї;

- можливість навчатися у вищих навчальних закладах за рахунок держави;

- соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей згідно з чинним законодавством України; - пільги для членів сім’ї військовослужбовця;

- в разі прийняття участі в АТО, отримання статусу учасника бойових дії;

- можливість заробити пристойну пенсію уже в 38-43 роки (через 20-25 років служби)..

По питанню направлення на військову службу за контрактом бажаючим звертатися: Військовий комісаріат

м. Гайворон вул. Стуса, 30,2-й поверх т.(0254)2-16-33, 097 975 9305, 068 544 1928

Кiлькiсть переглядiв: 196

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.