16 днів проти насильства

Щорічно в Україні, з 25 листопада до 10 грудня, проводиться Міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується в усьому світі. Основними завданнями акції є: - привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, гендерного насильства, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми; - формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково – вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи різнопланові заходи, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Шістнадцятиденний період охоплює наступні важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством. 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями. 5 грудня – Міжнародний день волонтера. 6 грудня – День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі. 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією. 10 грудня – Міжнародний день прав людини. В умовах карантину, в нашій школі стартує інформаційний он-лайн проєкт «16 днів проти насильства».

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

ООН зазначає, що жінки і дівчатка піддаються насильству, як у мирний час, так і під час збройних конфліктів, – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури. Структури домінування, на яких ґрунтується насильство, глибоко вкорінені в суспільстві. Досвід або загроза насильства повсюдно перешкоджають жінкам в повній мірі здійснювати свої права людини і користуватися ними. СьогодніООНпропонує надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору аби висловити свою солідарність з рухом в ім'я майбутнього, що вільне від насильства стосовно жінок і дівчат. Разом з тим, у багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.

Кiлькiсть переглядiв: 106

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.